23-я Міжнародна конференція Комітету з даних для науки та техніки (CODATA)

23.11.2012

З 28-го по 31-е жовтня 2012 в місті Тайбей (Тайвань) відбулась 23-я Міжнародна конференція Комітету з даних для науки та техніки (CODATA) - «Відкриті дані та інформація для планети, що змінюється».

Image

Захід відбувся на території Національної академії наук Тайвані. Окрім відкриття та пленарних сесій, програму конференції склали 36 паралельних сесій, так чи інакше пов’язаних із питаннями управління та обміну науковими і технічними даними та їх подальшого використання.

Серед високопоставлених доповідачів виступив президент Міжнародної ради з науки (ICSU) лауреат Нобелівської премії в області хімії Юань Чже Лі.

Традиційна премія CODATA за досягнення в сфері наук про дані в 2012 році дісталась спеціалісту в області геоінформаційних наук професору Майклу Ф. Гудчайлду.

Завідуючий лабораторії геоінформатики та геомагнітних досліджень ГЦ РАН кандидат фізичних та математичних наук А. А. Соловйов виступив з усною доповіддю на тему «Російсько-Український центр геомагнітних даних» на сесії «Земля та оточуюче середовище» та постерною доповіддю на тему «Автоматизований контроль якості геофізичних часових рядів». На церемонії закриття, він отримав нагороду за найкращий постер від президента CODATA Хьюдонга Гуо.

А. А. Соловйов виступив з доповіддю в якості секретаря дослідницької  групи CODATA «Інтероперабельність наукових даних по Землі та космосу». Вони представили електронне видання Атласу магнітного поля Землі за 1500-2010 р.р., виданого в 2012 році.

За конференцією CODATA відбулась дводенна 28-а Генеральна асамблея CODATA, в якій А. А. Соловйов виступив в ролі делегата від Міжнародного геодезійного та геофізичного союзу (IUGG). Як національному члену CODATA йому також було надано слово від України.

Серед найважливіших рішень прийнятих під час конференції варто відмітити наступні:

• Вступ 3-х нових національних членів: Фінляндія, Монголія, Чехія;

• Створення Робочої групи молодих вчених;

• Створення Робочої групи з питань етики в науці про дані;

• Переобрання нового складу правління (генерального секретаря та казначея) а також виконавчого комітету (8 членів) CODATA;

• Підтримка заявок на продовження існуючих дослідницьких груп, а також залучення чотирьох нових груп;

• Схвалення запропонованого місця проведення наступної конференції CODATA в 2014 році, в місті Нью-Делі, Індія. Також було прийнято рішення про об’єднання конференції CODATA з конференцією Світової системи даних.