Спільний російсько-український семінар з проблем формування глобального геоінформаційного простору для розв’язання міждисциплінарних задач в галузі наук про Землю

20.12.2012

19-20 грудня в НТУУ «КПІ» пройшов спільний російсько-український семінар «Формування глобального геоінформаційного простору для розв’язання міждисциплінарних задач в галузі наук про Землю». У семінарі взяли участь представники науково-дослідних організацій Російської академії наук і Національної академії наук України, Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку, НТУУ «КПІ».

Науковці обговорили нагальні питання співпраці російських і українських дослідницьких структур щодо розробки і узгодження спільних підходів при опрацюванні і використанні даних різної природи в інфраструктурі багатодисциплінарних баз даних російсько-українського сегменту Світової системи даних для розв’язання міждисциплінарних задач, зокрема і з проблематики забезпечення сталого розвитку.

WDC seminar 2012

Семінар проходив на базі НТУУ «КПІ» невипадково: Світовий центр даних з геоінформатики та сталого розвитку (СЦД-Україна) було свого часу створено як Українське відділення Світових центрів даних з сонячно-земної фізики та фізики твердої Землі Геофізичного центру Російської академії наук, нині Центр є частиною Світової системи даних Міжнародної ради з науки, входить до складу російсько-українського кластеру Світових центрів даних і працює в структурі Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут». Як відзначив ректор НТУУ «КПІ» академік НАН України Михайло Згуровський, щорічні грудневі зустрічі російських і українських колег- науковців уже стали традиційними. На них обговорюються результати робіт за рік, намічаються плани співпраці на наступний період і визначається найактуальніша для обох країн тематика спільних проектів. Семінар проходив у формі круглих столів і відеоконференції з Геофізичним центром Російської академії наук, у якій взяв участь його директор академік РАН Олексій Гвішіані. Національну академію наук України разом із М.З. Згуровським представляли керівники організацій-партнерів СЦД-Україна: директор Інституту географії НАН України, академік НАН України Л.Г. Руденко, директор Наукового центру аерокосмічних досліджень Землі Інституту геологічних наук НАН України, академік НАН України В.І. Лялько та директор Інституту геофізики НАН України, академік НАН України В.І. Старостенко.

WDC seminar 2012

В контексті обговорення результатів роботи міжнародного семінару IIASA «Prospects of coordinated development in the Eurasian socio-economic space» (Workshop, IIASA, 17 November, 2012) учасники семінару значну увагу приділили спільному проекту «Розробка методик інтегрального оцінювання соціально-економічного розвитку територій Росії та України на основі просторових даних багатофункціональної інтелектуальної геоінформаційної системи двох країн». Успішна реалізація такого проекту забезпечує накопичення, обробку за допомогою відповідного математичного інструментарію і використання великих масивів даних для вирішення задач забезпечення сталого розвитку цілих регіонів обох країн. З огляду на те, що концепція сталого розвитку ґрунтується на системному узгодженні людської діяльності в трьох сферах – економічній, екологічній та соціальній, результати таких досліджень і прогнози розвитку, що на них ґрунтуються, є дуже важливими при вирішенні питань державного управління.