Засідання Наглядової ради проекту «Закладення основи інфраструктури просторових даних: забезпечення бази в українському уряді для підтримки стабільного економічного зростання»

24.04.2014

24 квітня 2014 року в НТУУ «КПІ» відбулось засідання Наглядової ради проекту «Закладення основи інфраструктури просторових даних: забезпечення бази в українському уряді для підтримки стабільного економічного зростання», який здійснюється за фінансової підтримки Міністерства Закордонних Справ, Торгівлі і Розвитку Канади (DFATD) Ванкуверським острівним університетом, ВОУ (Канада) та його партнерами в Україні: Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут». Від НТУУ «КПІ» в проекті бере участь Світовий центр даних з геоінформатики та сталого розвитку.

Основною метою проекту є створення основи прискореного розгортання інфраструктури геопросторових даних для уряду України шляхом впровадження навчальних програм для державних службовців. Основними прикладними результатами проекту повинна стати навчальна програма для державних службовців, які працюють у сфері геодезії, картографії, геоінформаційних технологій, управління земельними та іншими видами природних ресурсів. Програма складається з 6 курсів, кожний із яких присвячено ключовому напряму розвитку національної інфраструктури геопросторових даних. Курси розробляються канадськими фахівцями, перекладаються та адаптуються в Україні. В ході проведення проекту планується підготовка 6 українських тренерів та дистанційне навчання близько 100 співробітників державних органів згідно з канадськими сертифікаційними вимогами. Термін дії проекту складає п’ять років.

Засідання Наглядової ради проходило у форматі вебінару, в якому прийняли участь українські, канадські та литовські фахівці з розвитку ІПД. З канадської сторони в засіданні взяли участь д-р Джон Блек, декан факультету суспільних наук ВОУ, директор проекту Майкл Говоров, ВОУ. З литовської сторони в засіданні брав участь Сауліус Урбанас, експерт європейської організації картографів EuroGeographics. Українську сторону в роботі ради представляли Костянтин Вікторович Єфремов, директор СЦД-Україна, Ярослав Богданович Олійник, декан географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, директори та керівники українських державних організацій, які працюють в цій сфері, представник канадського уряду з посольства Канади в Україні.

Члени Наглядової ради заслухали і затвердили звіт про діяльність проекту в 2013 році та плани щодо реалізації проекту в 2014 році. За цей період було підписано угоди про співпрацю з українськими партнерами проекту, відібрано 6 українських тренерів, налагоджено зв’язки майже з 20 державними організаціями та проведено набір двох груп слухачів. До 1 вересня 2014 року повинна завершитися розробка та переклад двох навчальних курсів і розпочатися навчання слухачів.

Наглядова рада проекту обговорила важливість впровадження навчальних курсів в Україні, відзначила позитивні результати роботи за минулий рік та внесла рекомендації щодо поліпшення процесу планування та підготовки навчальних курсів. Наступне засідання Наглядової ради заплановано провести у 2015 році.

Зображення Зображення