Вчені обговорили майбутнє російських магнітних обсерваторій на міжнародній конференції в Угличі

28.01.2011

Вчені та спеціалісти семи країн світу зібрались в Угличі на міжнародну конференцію, щоб обмінятися досвідом використання сучасного геомагнітного обладнання та обговорити нові місця для відкриття обсерваторій мережі INTERMAGNET в Росії.

Конференція «Штучний інтелект у вивченні магнітного поля Землі. Російський сегмент INTERMAGNET» проходила в місті Углич, з 26 по 28 січня 2011 і зібрала вчених з Франції, Венгрії, Англії, США, Японії, Канади, України, Германії та Росії.

Під час урочистого відкриття виступили директор Геофізічного центру та голова Геофізичного комітету РАН, доктор фізико-математичних наук О. Гвішиані, один із керівників INTERMAGNET, професор А. Шулья (Arnaud Chulliat, Франція), керівник Міжнародної асоціації геомагнетизму та аерономії (IAGA) М. Мандеа (Mioara Mandea, Франція).

За словами організаторів конференції: «Проблему вивчення впливу магнітного поля Землі не варто недооцінювати. З розвитком техногенної інфраструктури сучасного суспільства зростає залежність від аномальних явищ у поведінці магнітного поля. Особливу небезпеку становлять сильні магнітні бурі, що активно впливають на системи енергопостачання, повітряні і космічні перевезення та здоров’я людей». Одним із основних питань конференції стало обговорення, на яких російських територіях варто найближчим часом відкрити обсерваторії мережі INTERMAGNET. Відбулась зустріч між інститутами РАН, що забезпечують роботу російських обсерваторій INTERMAGNET, а також інститутами, на базі яких планується установка нових обсерваторій стандарту INTERMAGNET, включаючи інститути РАН та РОСГІДРОМЕТ. В результаті цієї зустрічі були здійснені важливі кроки з об’єднання зусиль у створенні та розвитку російського сегменту INTERMAGNET.

У цілому на конференції було представлено достатньо широкий спектр досліджень магнітного поля Землі як російських так і зарубіжних вчених. Вони активно обмінювалися думками, проводили зустрічі в активному режимі обговорення, а найголовніше – визначили порядок та створили робочу групу для подальшого розгортання російського сегменту INTERMAGNET, який уже налічує 5 геофізичних обсерваторій. Відкриття ще 10 обсерваторій планується у найближчому майбутньому.

В рамках конференції пройшла зустріч керівників Світових центрів даних Російсько-Українського сегменту ССД – Є.П. Харіна (СЦД з Сонячно-Земної фізики, Росія), Н.О. Сергеевої (СЦД з Фізики твердої Землі, Росія), К.В. Єфремова (СЦД з Геоінформатики та сталого розвитку, Україна) та представника Наукового комітету ССД П’єра Сільє (Pierre Cilliers) для обговорення питань майбутнього складу, вимог та перспектив розвитку Світової системи даних.

Image Image Image Image Image