Cпільне засідання Президій Національної академії наук України та Російської академії наук

14.06.2011

В рамках Днів освіти та науки України в Російській Федерації 14 червня в Москві відбулося спільне засідання Президій Національної академії наук України та Російської академії наук під головуванням Президента НАН України Бориса Патона і Президента РАН Юрія Осипова, як повідомляє прес-служба НТУУ "КПІ".

Як член Президії НАН України у цьому зібранні прийняв участь ректор НТУУ «КПІ», академік НАН України Михайло Згуровський.

Представники наукової еліти двох країн заслухали наукові повідомлення академіка НАН України Дмитра Гродзинського, члена-кореспондента РАН Леоніда Большакова, академіка НАН України Валерія Геєця, та члена-кореспондента РАН Володимира Барановського.

Учасники засідання прийняли також дві спільні постанови: «Про хід співпраці між Російською академією наук і Національною академією наук України та його подальший розвиток» і «Про премії, які присуджують Російська академія наук і Національна академія наук України за видатні наукові результати, отримані в ході спільних досліджень в галузі природничих, технічних, гуманітарних і суспільних наук».

Утім найважливішим заходом зустрічі стало підписання Угоди про науково-технічну співпрацю між Російською академією наук і Національною академією наук України та Протоколу до неї.

Метою цих документів є «сприяння створенню єдиного наукового простору України і Російської федерації, розширення співробітництва і зміцнення різнобічних зв’язків у сфері науки, нових технологій та інноваційної діяльності, а також сприяння практичній реалізації наукових розробок у галузях, які становлять взаємний інтерес».

Основне ж їх завдання – «створення сприятливих умов для обміну новими ідеями і інформацією, організація спільних наукових досліджень на взаємовигідних умовах у рамках узгоджених пріоритетних напрямів і програм».

У підписаних документах окреслено не лише напрями співпраці, але й інструменти реалізації такого співробітництва.

Визначені умови наукових обмінів, порядок направлення співробітників у наукові відрядження та їх фінансування, затверджено квоту наукових обмінів – 280 людино-днів з кожного боку.

Угода діятиме впродовж п’яти років. Але її останньою статтею передбачено, що термін її чинності автоматично продовжуватиметься, якщо одна зі сторін за півроку до кінця п’ятирічного періоду не висловить бажання про припинення її дії.