Форсайт-центр для України

30.06.2011

В Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут» 29-30 червня відбувся семінар Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) «Концепція розвитку Центру передбачення в Україні – загальнонаціональної мережі передбачення з метою обімну та моніторингу», як повідомляє прес-служба НТУУ "КПІ".

Семінар було присвячено створенню національного Центру передбачення (Форсайт-центру) на базі НТУУ «КПІ».

Основною метою національного Форсайт-центру має стати організація в Україні комплексу заходів з розробки і впровадження технологій наукового передбачення розвитку вітчизняної економіки, окремих її галузей та підприємств.

Шляхом застосування методології передбачення, розвитку людських ресурсів у цій сфері і заохоченню міжнародного співробітництва Центр надаватиме сприяння і допомогу уряду України у розробці та реалізації національних програм розвитку науки, технологій та інновацій. Очікується також, що він надаватиме консультативні послуги з методології передбачення країнам регіону.

На пленарному засіданні науково-практичного семінару учасники дізнались про значення Форсайт-центру як одного з ефективних інструментів для прийняття рішень не лише на рівні уряду України, але й на рівні регіональних або місцевих влад та менеджменту окремих підприємств, обговорили загальні питання створення такого Центру та досвід діяльності подібних структур в інших країнах світу.

На секційних засіданнях розглянули собливості розвитку більш чистого виробництва (так званої «зеленої індустрії») та впровадження інновацій в Україні, питання освіти для сталого розвитку; шляхи використання методології та даних Форсайт-центру для розв’язання проблем реальної економіки, регіонального і муніципального розвитку; модернізації окремих виробництв тощо.

Участь у семінарі взяли заступник керівника Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Віктор Івченко, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Автономної Республіки Крим Ольга Шевчук, радник міністра економічного розвитку і торгівлі України Людмила Мусіна, керівник відділу з питань конкурентоспроможності, модернізації та партнерства ЮНІДО Нільген ТАШ, експерт ЮНІДО Тетяна Чернявська координатор проектів Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва Світлана Грищенко та представники науково-дослідних інститутів, вітчизняних і закордонних неурядових організацій, до сфери діяльності яких відносяться питання інновацій, розвитку науки та промисловості.