На Невському міжнародному екологічному конгресі

17.05.2011

У Санкт-Петербурзі 16-17 травня 2011 р. проходив Четвертий Невський міжнародний екологічний конгрес, до 20-річчя СНД, присвячений проблемам сталого розвитку світу, захисту навколишнього середовища, ролі держави в розвитку "зеленої промисловості" та чистого виробництва, пише прес-служба НТУУ "КПІ".

З доповіддю про впровадження "зеленої економіки" виступив Генеральний директор Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) Канде К. Юмкела.

Він, заявив: "Ми потребуємо фундаментальних змін у тому, як ми виробляємо, споживаємо та обмінюємо товари. Ми повинні зробити нашу стратегію розвитку та економіку "зеленими", направленими на впровадження інвестицій та інновацій, на створення "дружніх" по відношенню до навколишнього середовища технологій і виробництв. Ми повинні сприяти створенню нових, "зелених" робочих місць у промисловості".

Логічним продовженням теми, яку порушив Генеральний директор ЮНІДО, стала аналітична доповідь ректора НТУУ "КПІ" академіка М.З.Згуровського, наукового керівника Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку, під час роботи круглого столу -"Зелені технології".

У своїй доповіді Михайло Згуровський представив науково-практичний доробок КПІ в розвитку "зеленої індустрії". Це і наукові розробки в галузі індексів сталого розвитку, і практичне застосування цих розробок у проектах "зеленої енергетики" для регіонів України, і впровадження "смарт-технологій" в експериментальній розосередженій мережі електростанцій КПІ, яка безпосередньо використовує принципи побудови "зеленої індустрії".

Презентація НТУУ "КПІ" привернула особливу увагу міністра охорони навколишнього середовища Республіки Австрія пана Томаса Якла, а це позитивний крок до майбутньої участі НТУУ "КПІ" в міжнародних проектах. Адже Австрія, на території якої знаходиться штаб-квартира ЮНІДО, здійснює відчутний внесок у роботу цієї організації.