Форсайт COVID-19: загострення під час адаптивного карантину

01.08.2020

В рамках продовження комплексу робіт з прогнозування розвитку пандемії коронавірусу в Україні фахівцями СЦД-Україна сьогодні представлено результати нового дослідження «Форсайт COVID-19: загострення під час адаптивного карантину», яке присвячено прогнозному моделюванню подальшого поширення хвороби в Україні на середньостроковому часовому горизонті (01.08.2020 – 18.08.2020), із застосуванням різних, незалежних один від одного підходів та порівняння отриманих результатів з метою оцінки їх обгрунтованості.

Ситуація з поширенням коронавірусу в Україні продовжує бути стабільно важкою і набуває затяжного характеру. Режим жорсткого карантину і мобілізація суспільства протягом березня-квітня 2020 року дозволили відтермінувати сплеск поширення COVID-19 в Україні і певним чином підготувати систему охорони здоров’я країни до активної протидії подальшим сплескам хвороби. Разом з тим, моральна втома населення від перебування в режимі ізоляції, економічні чинники, настання періоду літнього відпочинку суттєво змінили умови протидії поширенню коронавірусу вже з початку травня 2020 року. Переважна більшість населення країни повернулася до звичайного способу життя, нехтуючи елементарними засобами захисту від захворювання. Як наслідок, в червні-липні 2020 року відбулася серія стрімких сплесків захворювання, яка призвела до подвоєння-потроєння кількості щоденно інфікованих людей з тенденцією до подальшого наростання хвороби.

Кількість хворих після послаблення карантинного режиму стабільно зростала. Пікове значення захворілих – 1310 осіб було досягнуто 23 липня 2020 року. Волатильність з другої декади липня знову починає зростати і зараз тримається на рівні позначок кінця червня, а отже зростають і ризики втрати контролю над епідемічною ситуацією. Значення індикатора сили тренду протягом липня коливаються навколо критичної позначки 0.5, що, на перший погляд, не свідчить про дійсно сильний негативний тренд. Проте високі показники волатильності та поведінка графіка співвідношення кількості нових хворих та кількості людей, що одужали, у повній мірі сигналізують про різке погіршення епідеміологічної ситуації. Кількість людей, що безпосередньо хворіє, стабільно зростає, а отже зростають і ризики подальшого зараження населення та посилення навантаження на лікарняну систему.

Разом з тим, у порівнянні європейськими країнами Україна має порівняно низькі абсолютні показники захворюваності. Проте за темпами приросту кількості інфікованих осіб Україна має досить негативну тенденцію і відноситься до групи країн, які вже суттєво постраждали від пандепідемії. Кількість регіонів України, які не відповідають вимогам до пом’якшення карантину має тенденцію до зростання. До регіонів Західної України додалися регіони Поділля та Полісся. Існує висока ймовірність формування нового осередку захворюваності у Чернігівській та Сумській областях. Складною ситуація залишається у Харківській та Одеській областях. Проте у динаміці намітилися позитивні тенденції для Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської областей, які вийшли на плато захворюваності. Таким чином, можна вказати на зміщення спалахів захворюваності з областей Західної України до сходу та центру країни. Зони посилених карантинних заходів охопили 8 регіонів України, де загалом проживає майже 6 млн. мешканців.

Результати прогнозного моделювання поширення хвороби, отримані з використанням множини різних методів, а саме: методу подібності в математичному моделюванні; рекурентної нейронної мережі (LSTM); нейронної мережі Back Propagation (BPNN) показують, що на відрізку часу 02.08.20 – 18.08.20 отримані прогнозні тренди мають високу волатильність, явно виражену збіжність і тенденцію коливання кількості щоденно інфікованих осіб в діапазоні 800 -1500.

Детальніше з результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням Форсайт COVID-19: загострення під час адаптивного карантину