Трьохстороннє співробітництво в області сталого розвитку

12.05.2010

Круглий стіл з проблематики сталого розвитку відбувся в НТУУ “КПІ” 27 квітня. У його роботі взяли участь вітчизняні фахівці та гості: від Санкт-Петербурзького державного політехнічного університету – В.М.Козлов – проректор з навчально-методичного об’єднання, завідувач кафедри “Системний аналіз та управління” факультету технічної кібернетики, А.О.Єфремов – заступник завідувача цієї кафедри; від Варшавського університету технологій – Францишек Крок – проректор з навчальної роботи, Кшиштоф Змієвські – професор будівельного факультету, Лукаш Войдига – заступник директора Центру з міжнародного співробітництва, Богдан Утришко – відповідальний за набір студентів до ВУТ.

Ректор НТУУ “КПІ” М.З.Згуровський привітав присутніх та висловив сподівання, що обговорення проблематики сталого розвитку дозволить кожному з партнерів у своїй подальшій роботі скористатися напрацьованим досвідом (з урахуванням особливостей, притаманних кожному ВНЗ), а також виробити спільні напрями діяльності на майбутнє. У своїй доповіді “Світовий центр даних “Геоінформатика та сталий розвиток”: сталий розвиток – глобальний та регіональний контексти” М.З.Згуровський зупинився на дослідницькій частині проблематики. Про академічну навчальну частину застосування результатів досліджень поінформували К.Єфремов – директор СЦД “Геоінформатика та сталий розвиток” та проф. Г.О.Статюха – завідувач кафедри кібернетики хіміко-технологічних процесів, директор Центрально-Східно-Європейського інституту сталого розвитку (був заснований у 2008 р. науковцями України, Росії, Білорусі та Польщі). Зокрема, було зазначено, що в кожній європейській країні 5-15 університетів мають навчальні програми зі сталого розвитку, Україна поки що робить перші кроки. Присутнім було презентовано навчальні курси зі сталого розвитку, що їх запроваджено в навчальний процес Київської політехніки. Найцікавішою, на думку присутніх, є магістерська програма “Сталий розвиток: глобальний та регіональний контексти“, де результати магістерського дослідження знаходять своє продовження при написанні кандидатської за цією ж тематикою. З першого випуску магістрів, що навчалися за цією програмою, половина виявили бажання продовжувати свої наукові розвідки.

Представники Санкт-Петербурзького та Варшавського університетів теж поділилися своїми напрацюваннями за проблематикою, що розглядалася. Учасники зустрічі також ознайомилися з роботою Світового центру даних та суперкомп’ютера, що використовується для проведення обчислень за тематикою сталого розвитку.

За результатами обговорення було прийнято відповідні документи та висловлено впевненість, що суспільство почне прислухатися до думки й прогнозів учених і враховуватиме їх при прийнятті рішень, а сприятимуть цьому – молоді фахівці, що навчаються за тематикою сталого розвитку і несуть нові знання.

Інформація газети "Київський політехнік"