ФОРСАЙТ COVID-19: ВПЛИВ НА ЕКОНОМІКУ І СУСПІЛЬСТВО

03.04.2020

Для вивчення впливу пандемії коронавірусу на економіку України фахівцями Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку (WDC-Ukraine) розроблено прогнозну математичну модель і проведено комп’ютерне моделювання цього явища. Розрахунки за песимістичним і оптимістичним сценаріями дозволили оцінити масштаби людських втрат та часові горизонти наростання і згасання пандемії коронавірусу в Україні. Результати цього дослідження опубліковано 3 квітня 2020 року на сайті Центру у звіті «Форсайт COVID-19: вплив на економіку і суспільство».

В згадуваному досліджені WDC-Ukraine також проаналізовано вплив пандемій cвинячого грипу, Ебола і коронавірусу на розвиток світової економіки та глобального суспільства. Показано, що ці пандемії носять циклічний характер з періодом повторення, який приблизно дорівнює п’яти рокам. Вони суттєво впливають на світову економіку, приводячи до розриву економічних ланцюгів і гальмування на кілька місяців або більше року розвитку економіки і суспільства.

Опублікована робота є продовженням циклу досліджень з передбачення (форсайту) можливого майбутнього шляху розвитку України та побудови сценаріїв цього розвитку на середньострокову і довгострокову перспективу.

Результати моделювання - прогнозні розрахунки розповсюдження COVID-19 в Україні – представлено також серед інструментів Інтерактивної тематичної панелі WDC-Ukraine COVID-19 Dashboard, яку створено командою Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку наприкінці березня 2020 року для відстеження та прогнозування поширення коронавірусної хвороби в Україні.

Інтерактивна тематична панель відображає дані для України в цілому та у розрізі регіонів про кількість лабораторно підтверджених випадків COVID-19, летальних випадків і пацієнтів, які одужали. Інформацію подано у вигляді карт, діаграм, лічильників.

ЗображенняЗображенняЗображення