ДСП "Чорнобильська АЕС"

ЗображенняПрезидент України, Кабінет Міністрів і Верховна Рада України ухвалили рішення про виведення ЧАЕС зі складу Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» і створення на її базі державного спеціалізованого підприємства для вирішення комплексу задач:
• виконання програм припинення експлуатації енергоблоків №№1,2,3;
• виконання програм зняття з експлуатації енергоблоків №№1,2,3;
• безпечна поточна експлуатація зупинених енергоблоків і об'єкта «Укриття»;
• виконання плану заходів щодо перетворення об'єкта «Укриття» в безпечну систему;
• виконання програми соціального захисту персоналу Чорнобильської АЕС у зв'язку з достроковим закриттям станції і, перш за все, створення додаткових робочих місць для персоналу, що вивільняється.

ДСП ЧАЕС створено на базі Чорнобильської АЕС відповідно до Указу Президента України від 25 вересня 2000 року №1084/2000 і Постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2001 року №399. Нове підприємство було зареєстровано 11 червня 2001 року.
Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС» (ДСП ЧАЕС) - підприємство зі зняття з експлуатації енергоблоків атомних станцій і перетворення об'єкту «Укриття» на екологічно безпечну систему, засноване на державній власності і підпорядковане Державному агентству з управління зоною відчуження (ДАЗВ).

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.2001 підприємство призначене експлуатуючою організацією (оператором) ядерних установок Чорнобильської АЕС на етапі зняття їх з експлуатації та подолання наслідків запроектної аварії, а також установок для поводження з радіоактивними відходами та сховищ для їх тимчасового зберігання згідно з діючим законодавством України.

Головними завданнями ДСП "Чорнобильська АЕС" є:
• забезпечення безпечної експлуатації ядерних установок, установок по поводженню з радіоактивними відходами і іншого обладнання цієї АЕС;
• безпечне зняття з експлуатації першого, другого та третього енергоблоків Чорнобильської АЕС та атомних електростанцій України;
• перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему;
• забезпечення поводження з радіоактивними відходами, накопиченими на проммайданчику цієї АЕС і зони відчуження Чорнобильської АЕС, а також тими, що утворюються при виведенні з експлуатації та перетворенні об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему;
• забезпечення поводження з відпрацьованим ядерним паливом Чорнобильської АЕС;
• будівництво та експлуатація об'єктів інфраструктури, необхідних для виведення Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему;
• підготовка і підвищення кваліфікації персоналу;
• екологічний моніторинг навколишнього природного середовища у зоні розташування Чорнобильської АЕС;
• розробка технологій, накопичення та використання науково-технічного досвіду щодо зняття ядерних установок з експлуатації, подолання наслідків запроектної аварії, а також будівництва і використання сховищ для тимчасового та довгострокового зберігання радіоактивних відходів;
• організація, координація та виконання науково-прикладних досліджень, впровадження науково-технічних та інших розробок, встановлення зв'язків з науковими установами, у тому числі іноземними;
• участь у координуванні робіт та реалізації міжнародних проектів, пов'язаних із зняттям з експлуатації Чорнобильської АЕС і перетворенням об'єкта "Укриття" в екологічно безпечну систему.

Особливості правовідносин під час зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС, перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему та забезпечення соціального захисту персоналу Чорнобильської АЕС регулюються Законом України “Про загальні засади подальшої експлуатації та зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему” N 309-XIV від 11.12.1998 зі змінами.

Здійснення переходу від функцій та структури Чорнобильської атомної електростанції до спеціалізованого підприємства:

У 2001-2003 роках здійснювався перехід від функцій та структури Чорнобильської атомної електростанції до спеціалізованого підприємства зі зняття енергоблоків атомних станцій з експлуатації та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему. Це дозволило ефективніше вирішувати проблеми підвищення безпеки Чорнобильської АЕС.Третій енергоблок Чорнобильської АЕС був зупинений 15 грудня 2000 року. На момент закриття на Чорнобильській АЕС працювало 9051 чоловік. За минулий період чисельність працюючих на ЧАЕС зменшилася майже втричі. При цьому здійснені корінні зміни функцій і структури кадрового складу, фінансово-економічної і виробничої діяльності, основних фондів підприємства.
У 2000-2003 роках з метою пом'якшення соціальних наслідків закриття Чорнобильської АЕС була вирішена першочергова задача збереження робочих місць на основі розвитку нових видів та принципів діяльності. У зв'язку з цим після закриття станції на базі майна Чорнобильської АЕС створено 5 нових підприємств, дві міжнародних лабораторії, що дозволило не допустити росту безробіття в місті Славутичі. Вдалося уникнути серйозних соціальних конфліктів, зберегти персонал Чорнобильської АЕС.
Для освоєння ринку послуг на інших об'єктах ядерної галузі на базі ремонтної служби ЧАЕС в складі НАЕК «Енергоатом» створено підприємство «Атомремонтсервіс», де сьогодні працює понад 700 осіб, більше 300 із них – колишні працівники ЧАЕС. На базі управління протиаварійними діями Чорнобильської АЕС створено учбово-аварійний центр НАЕК "Енергоатом".


Генеральний директор - Ігор Грамоткін
Адреса: ДСП "Чорнобильська АЕС", а/с 11, м. Славутич, Київська область, Україна, 07101.
Тел.:  +38 04593 43125
E-mail: kanc@chnpp.gov.ua
Web: http://chnpp.gov.ua/en/